Bitter en Zoet, Veenhuizen, Drenthe
+ 24

Bitter en Zoet

Prachtige lanen en statige panden met bijzondere namen: Bitter en Zoet vind je in de voormalige Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen. Deze kolonie werd rond 1822 gesticht voor de opvang en heropvoeding van wezen, armen en landlopers. In deze bijzondere sfeer vind je vergaderlocatie Bitter en Zoet. Verrassend, fris en inspirerend.

Geschiedenis

Veenhuizen heeft een bijzondere geschiedenis. Het dorp is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw, zo rond 1822. Generaal Johannes van den Bosch, voorzitter van de Maatschappij van Weldadigheid, bouwt op verzoek van de staat een kolonie in Noord Drenthe. Bedoeld voor de opvang en heropvoeding van wezen, armen en landlopers. Landloperij en bedelarij waren destijds strafbaar en wie hiervoor werd opgepakt werd ‘opgezonden’ naar Veenhuizen. Alle gebouwen, huizen, wegen, bossen en landerijen, met uitzondering van de Hoofdweg, vielen onder beheer van het Ministerie van Justitie en de dienst der Domeinen waardoor Veenhuizen een gesloten gebied was.

Veenhuizen was als strafkolonie zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Alles wat men nodig had om te leven en te werken werd in Veenhuizen verbouwd en geproduceerd. Op het hoogtepunt leefden er ongeveer 5000 mensen die ook medische zorg nodig hadden. Onder architectuur van architect Metzelaar werd rond 1890 het Hospitaalcomplex gebouwd, bestaande uit het grote hospitaalgebouw, een quarantaineziekenhuis, een ijskoepel, een lijkenhuisje, een keukengebouw, een apotheek en twee woningen.

De woning ‘Bitter en Zoet’ (huidige kamers 7 t/m 10) is gebouwd als apotheek van dit complex. Later werd dit gebouw veranderd in een woning voor ambtenaren. De woning ‘Toewijding’ (huidige kamers 1 t/m 6) was het huis van de geneesheer-directeur. De woning ‘Plichtgevoel’ (huidige kamers 11 t/m 15) was de woning van de apotheker en later van het hoofd van de verpleging. In het keukengebouw waren de keukens voor de ziekenhuismaaltijden, de spoelkeuken en de bakkerij ondergebracht. Deze functie is helemaal in ere hersteld, want dit gebouw herbergt nu onze a la carte-keuken, de bakkerij en de afwaskeuken.

Architect Metzelaar heeft ook voor de tuinen prachtige ontwerpen gemaakt. Hiervan getuigen nu nog de meer dan 100 jaar oude hortensia’s en de grote lindes, beuken en kastanjebomen. Bijzonder is ook de vleugelnootboom, die ’s avonds wordt verlicht.

Vergaderruimtes

Licht en lucht waren in 1890 het devies om snel beter te worden. En licht, lucht en ruimte bepalen nu de sfeer in de prachtige zalen van Bitter en Zoet. Gezond vergaderen is tegenwoordig een trend. En waar kan je nu beter gezond vergaderen dan in een voormalig hospitaal met alle moderne gemakken, uitzicht op de moestuin, boomgaard en de oude lindebomen. Daarnaast is de verzorging voor wat betreft het eten en drinken uiteraard ook gezond, biologisch en lekker!

Slaapruimtes

De voormalige dienstwoningen ‘Toewijding’, ‘Bitter en Zoet’ en ‘Plichtgevoel’ omvatten vijftien bijzondere hotelkamers. De indeling van de oorspronkelijke kamers is intact gebleven en dat zorgt voor een vriendelijk, huiselijk gevoel. Iedere woning heeft een eigen kleurstelling en een uniek behang, gebaseerd op het oud behang uit de panden. Overal in het pand zitten nog stille getuigen van het oorspronkelijke gebruik van de gebouwen, een terrazzo aanrecht in de badkamer, een oude voordeur naast de kamerdeur, kamers met en suite deuren, een schouw. Alle kamers hebben een prachtig uitzicht op de (moes)tuin en de majestueuze beukenlaan.

Bitter en Zoet beschikt ook over zes ruime appartementen. Deze zijn ondergebracht in het voormalige hospitaal ‘Vertrouw op God’. Ook is er gedacht aan mindervalide gasten, zo zijn er aangepaste hotelkamers en zijn de appartementen rolstoel toegankelijk.

Foto´s van Bitter en Zoet

Ligging van Bitter en Zoet

Faciliteiten bij Bitter en Zoet

Thema

Bijzonder en origineel
Kleinschalig ( 1, tot 20 personen)
Teambuilding- en outdoor activiteiten
Vergaderen en overnachten

Sfeer en beleving

Design / Modern
Duurzaam / Zelfvoorzienend
Zakelijk

Eten & Drinken

Biologische producten
Culinaire hoogstandjes
Diner
High Tea
Ontbijt
Proeverij
Streekproducten

Faciliteiten Vergaderlocatie

Beamer
Laptop
Rolstoeltoegankelijk
Scherm / Projectiewand
Smartboard
Tuin of terras
WiFi / Internet

Aantal personen

31-50 personen

Bereikbaarheid

Gratis parkeren

Ligging

In de natuur

Soort gebouw

Hotel
Restaurant

Aantal vergaderruimtes

1 vergaderruimte

Reviews van Bitter en Zoet

Ervaringen met deze locatie? Laat het ons weten!

Hoe was jullie verblijf bij Bitter en Zoet? Door een recensie te schrijven help je andere bezoekers een juiste keuze te maken. En maak je kans op een gratis weekendje weg 😊.

Deel je ervaring met ons
×
Sterren:
Naam:
Vergaderlocatie:
Bericht:
Beoordeling
Er zijn nog geen beoordelingen over deze locatie
50

Deze locatie is geschikt voor 50 personen

21

Deze locatie beschikt over 21 slaapkamers

50

Deze locatie beschikt over 50 slaapplekken

1

Deze locatie beschikt over 1 zalen

Vraag een offerte aan
×

Waarom deze locatie?

Bijzondere koloniale geschiedenis

Biologisch groente en fruit uit eigen tuin

Veel licht en ruimte

Prachtige historische panden

Inspirerende vergader- en slaapruimtes

Ook in de buurt

Ook in de buurt