Effectief vergaderen

Efficiënt vergaderen, hoe doe je dat?
Lees hieronder onze tips voor een effectieve vergadering.

Effectief vergaderen: 5 tips!

Nederland is een echt vergaderland. We brengen met elkaar heel wat uren door met vergaderen, overleggen, brainstormen, terugblikken en vooruitkijken. Maar hoe zorg je er voor dat iedere vergadering effectief is en daadwerkelijk een bijdrage levert aan jullie doelstellingen? Daarom hierbij 5 tips voor een effectieve vergadering.

Tip 1: Kies een inspirerende vergaderlocatie

Een effectieve vergadering begint bij het kiezen van een inspirerende vergaderlocatie. Niets is zo weinig inspirerend als een muf vergaderzaaltje in een groot complex langs de snelweg. Helemaal wanneer dit zaaltje beschikt over een systeemplafond en TL-verlichting, de horror! Juist kleinschalige, groene vergaderlocaties worden steeds populairder en dat is niet voor niets. Een locatie in de natuur, in het bos, midden in het weiland, op het strand of op de hei nodigt uit om creatief te denken en te handelen. Natuur biedt rust en ruimte, precies wat je nodig hebt voor een effectieve bijeenkomst! Maar ook een mooi monumentaal pand zoals een kerk, klooster of voormalige fabriek will do the trick.

Tip 2: Effectief vergaderen door goed te eten

Je kent het vast wel; die energiediep na een stevige lunch of een zoete versnapering. Probeer dan maar eens alert te blijven tijdens een vergadering. Wil je je echt goed kunnen concentreren, kies dan voor lekker en gezond brainfood. Dus verruil die gevulde koek, slagroomsoesjes en kroketten voor pure chocolade, verse noten, gezonde granen, smoothies en verse sappen. Het effect merk je direct: je energielevel zal een boost krijgen!

Tip 3: In de benen!

Bij een vergadering heb je ongetwijfeld het volgende plaatje in je hoofd: één grote tafel met daarop koffie, thee en water. Een paar comfortabele stoelen waarop iedereen, vaak nét iets te laat, plaats neemt. Om er vervolgens twee uur later weer uit op te staan, want zo lang duurt een belangrijke vergadering minimaal. Doorbreek dit patroon eens door staand te vergaderen. Dit biedt namelijk verschillende voordelen waaronder een snellere besluitvorming en een actievere houding. Effectief en ook nog eens supergezond!

Tip 4: Gebruik de aanwezige (buiten)ruimte

Heb je eenmaal gekozen voor zo’n inspirerende vergaderlocatie, dan is het natuurlijk zonde om de hele dag binnen te blijven. Juist door tussendoor even de benen te strekken en een frisse neus te halen, kun je daarna weer vol energie aan de slag. Zo word je bijeenkomst nóg effectiever! Of nog beter; verplaats je bijeenkomst helemaal naar buiten en vergader in een weiland, tussen fruitbomen, op strobalen of in een moestuin.

Tip 5: Effectief vergaderen met een originele vergaderbreak

Bewezen effectief: een goed gekozen vergaderbreak of teambuildingsactiviteit kan je bijeenkomst nét dat beetje extra geven en ervoor zorgen dat hetgeen jullie hebben besproken ook daadwerkelijk blijft ‘hangen’. Is jullie doel bijvoorbeeld om beter te gaan samenwerken, probeer dan eens met z’n allen een kudde schapen in een hok te drijven. Een sessie gericht op leiderschap? Wat dacht je van een teambuildingsactiviteit waarbij een hond inzicht geeft in je leiderschapskwaliteiten? Werken aan vertrouwen binnen je team? Probeer eens een reusachtige roofvogel tussen de benen van je collega’s door te laten vliegen. Bekijk hier een overzicht van alle originele vergaderbreaks.